Kwadratowe mini pączki to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych, okrągłych pączuszków. Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi.
2 godz. 30 min
Dla 8 osób
Składniki:
350g mąki pszennej
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20g świeżych drożdży
180 ml mleka
50g smalcu
1 jajko (małe)
1 szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub lukier
Lukier:
200g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Kwadratowe mini pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka, a do reszty wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę mąki oraz cukru.
Całość wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn.
Następnie do przesianej w dużej misce mąki dodać sól, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny/pomarańczy i jajko.
Na samym końcu wlać mleko ze smalcem oraz zaczyn.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
(Jeśli ciasto będzie mocno się kleić - dosypać mąki.)
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć je na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, lekko zagnieść oraz rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm i kolejno w kwadraty.
W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni).
(Pilnować, aby temperatura była stała.)
Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać).
Komentarze