Jajeczka z babką czyli kulinarny prima aprilis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Z jajek zrobić wydmuszki. Z dwóch stron zrobić dziurki i dmuchając w jedną z nich wydmuchać jajko. Białka i żółtka dodać do utartego masła, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować. Na sam koniec wlać adwokat i wymieszać.
2.Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę, intensywnie posolić (ok 2 łyżek soli) i włożyć do niej wydmuszki tak, aby napełniły się wodą. Pozostawić je w solance na ok 10 minut. Następnie do środka każdej skorupki wlać trochę oleju i do 3/4 wys. napełnić je masą. Z pozostałej masy upiec babkę. Jajeczka piec w 180*C przez 25 minut.
Komentarze