Jagodowe semifreddo z jagodową granitą

0 (0 ocen)

Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową. Smaczne i chłodzące :)

Składniki:


  • 1 szklanka kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki jagód
    100 g czekolady mlecznej
    1 szklanka granity jagodowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Granita Napoje

Jagodowe semifreddo z jagodową granitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18lvm36 1. Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem. W między czasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.
  • image-1vvno7s 2. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć.
  • image-04k47dk 3. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę.
  • image-11h247x 4. Foremkę (11x21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać połowę masy jagodowej, resztę granity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 30 min przed planowym podaniem, należy wyjąć deser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Smacznego :)

Porady

Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru. Przepis na granitę jagodową, której użyłam http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/granita-jagodowa-z-winem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować