Jagodowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i wodą na puch . Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jajek , delikatnie wymieszać , wylać do wcześniej przygotowanej formy o wymiarach 24/35cm , piec około 30minut w temp. 175*C . Po upieczeniu dokładnie wystudzić . Zimny biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
2.Do jogurtu , dodać cukier , zmiksować . Śmietanę ubić , połączyć z jogurtem . Cały czas miksując , wlewać wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody i wystudzoną żelatynę . Wsypać jagody , wymieszać i wyłożyć na biszkopt , schłodzić .
3.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , na masą jogurtową wyłożyć jagody , zalać tężejącą galaretką , odstawić do całkowitego stężenia , udekorować bitą śmietaną i jagodami .
Komentarze