Ciasto jagodowe

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Z ostatnimi borówkami amerykańskimi, galaretką i kremem z konfiturą jagodową.

portret

Składniki

na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru (ok. 1/3 szklanki)
70 g mąki pszennej (ok. 1/2 szklanki)
20 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżeczki)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
100 g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy bez cukru ( na 0,5 litra mleka)
2 łyżki cukru
1 i 2/3 szklanki mleka
125 g serka mascarpone (pół opakowania)
3 łyżki konfitury jagodowej
dodatkowo:
3-4 łyżki konfitury jagodowej
100 g borówek amerykańskich
1 galaretka o smaku leśnych owoców

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jagodowe

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka jajek z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń do kremu: 1 szklankę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy do miseczki i powierzchnię przykrywamy dokładnie folią spożywczą - zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 1 i 3/4 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Miksujemy miękkie masło, cały czas ubijając dodajemy po łyżce zimny budyń i serek mascarpone. Odkładamy 1/4 kremu, a do pozostałego dodajemy 3 łyżki konfitury jagodowej i dokładnie mieszamy.
  • 5. Biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odwracamy i zdejmujemy papier ze spodu. Przekrajamy na dwa krążki. Dolny krążek wkładamy z powrotem do tortownicy.
  • 6. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwą 3-4 łyżki konfitury jagodowej. Na ciasto z konfiturą równą warstwą wykładamy krem jagodowy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch smarujemy pozostawionym białym kremem. Układamy opłukane i osuszone borówki, wciskamy je lekko w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 60 minut.
  • 7. Na wierzch ostrożnie wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy na noc do lodówki.

Porady

Zamiast konfitury można użyć dżemu jagodowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiDeserna słodkomasa budyniowabiszkopt z masąpodwieczorekmasa z serkiem mascarponeowocami i galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodowo - kokosowa delicja

Dodane przez: juchab

Ciasto Jagodowo - kokosowa delicja

Puszysty i mięciutki biszkopt niczym...

Ciasto jagodowe

Dodane przez: Karotka23

Ciasto jagodowe

Pyszne szybkie ciasto jagodowe...

Jagodowe oczy carycy

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasto jagodowe oczy carycy

Na widok ciasta "Oczy carycy" zakochałam...

image-10mwhj2

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto jagodowy tunel

Lekkie sezonowe ciasto na bazie...

Ciasto jagodowe

Dodane przez: ilka

Ciasto jagodowe bez pieczenia

Bardzo proste letnie ciasto z jagodami.

Jagodowa kubanka

Dodane przez: Violetka76

Ciasto jagodowa kubanka

Bardzo lubię przygotowywać takie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE