Idealne ptysie

4.5 (151 ocen)

Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.Uwielbiane ptysie !

Składniki:

  • Składniki :
    80g masła,
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka wody,
    3 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.



    Składniki krem budyniowy :
    2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) ,
    0,7l mleka,
    100g miękkiego masła.




Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Idealne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy ptyśki będą się piec
  • 2. Przygotowanie kremu budyniowego : 0,5l mleka zagotuj. Do reszty wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć i wymieszaj składniki aż budyń będzie gęsty. Całość ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i porcjami dodawaj budyń cały czas mieszając.
  • 3. Przygotowanie ptysi : Do rękawa cukierniczego lub dekoratora przełóż budyń i wciśnij do ptysi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować