Hallowe'enowa, nadziewana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy do niego całe jajko,
dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy.
Dynię obieramy ze skórki - najłatwiej zrobić to skrobaczką, wydrążamy
łyżką miąższ, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
do mięsa wraz z drobno posiekanym oregano oraz startymi ząbkami
czosnku. Masę doprawiamy imbirem, chilli oraz pieprzem. Według mnie
sól jest już zbędna, ale jeśli ktoś lubi piekielnie słone rzeczy, to
może trochę dodać. ;)
2.W paprykach wycinamy oczka, noski i buźki - lub inne kształty -
fantazja mile widziana. ;) Ścinamy górę, wycinamy białe błonki i
usuwamy nasiona.
Papryki nadziewamy mięsem, lekko ubijając.
Dno prodiża smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, układamy papryki i
przykrywamy je czapeczkami. Pieczemy przez trzydzieści pięć minut.
Komentarze