Hallowe'enowa, nadziewana papryka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Strasznie pyszny i przerażająco zdrowy obiad. ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NADZIEWANA PAPRYKA::
    - papryka pomarańczowa: 4 sztuki
    - dynia bez skóry: 250 gramów
    - mięso mielone z szynki: 500 gramów
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - oregano świeże: 1 pęczek
    - ser feta pokruszony: 200 gramów
    - Ząbki czosnku: 3 ząbki
    - imbir kawałek: 1 plaster
    - pieprz szczypta: 1 szczypta
    - chilli małe: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 10 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Hallowe'enowa, nadziewana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy do niego całe jajko,
    dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy.

    Dynię obieramy ze skórki - najłatwiej zrobić to skrobaczką, wydrążamy
    łyżką miąższ, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
    do mięsa wraz z drobno posiekanym oregano oraz startymi ząbkami
    czosnku. Masę doprawiamy imbirem, chilli oraz pieprzem. Według mnie
    sól jest już zbędna, ale jeśli ktoś lubi piekielnie słone rzeczy, to
    może trochę dodać. ;)
  • 2. W paprykach wycinamy oczka, noski i buźki - lub inne kształty -
    fantazja mile widziana. ;) Ścinamy górę, wycinamy białe błonki i
    usuwamy nasiona.

    Papryki nadziewamy mięsem, lekko ubijając.

    Dno prodiża smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, układamy papryki i
    przykrywamy je czapeczkami. Pieczemy przez trzydzieści pięć minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować