Papryka nadziewana ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielimy. Pestki słonecznika
prażymy na suchej
patelni. Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Papryki myjemy,
odkrawamy wierzchy,
usuwamy gniazda nasienne.
Natkę myjemy, osączamy i drobno
siekamy.
2.Pora myjemy i kroimy w krążki,
a boczek w kostkę. Podsmażamy
na maśle. Mieszamy ze
słonecznikiem, ziemniakami
i ok. 2/3 sera. Doprawiamy.
3.Farszem napełniamy papryki.
Przykrywamy wierzchami, wstawiamy
do głębokiej blachy, wlewamy
bulion i pieczemy 30 minut
w temp. 180 °C. Posypujemy
pozostałym serem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Posypujemy
natką pietruszki.
Komentarze