Papryka nadziewana ziemniakami

4.5 (202 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis przysłała Hanna Tołczyk.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - por (średni): 1 sztuka
    - ugotowane ziemniaki: 70 dekagramów
    - ostry żółty ser: 15 dekagramów
    - chudy wędzony boczek: 5 dekagramów
    - masło: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - pestki słonecznika: 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Czerwona papryka: 2 sztuki
    - zielona papryka: 2 sztuki
    - żółta papryka: 2 sztuki
    - bulion: 1 szklanka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Papryka nadziewana ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewana ziemniakami 1. Ziemniaki mielimy. Pestki słonecznika
    prażymy na suchej
    patelni. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Papryki myjemy,
    odkrawamy wierzchy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Natkę myjemy, osączamy i drobno
    siekamy.
  • Nadziewana ziemniakami 2. Pora myjemy i kroimy w krążki,
    a boczek w kostkę. Podsmażamy
    na maśle. Mieszamy ze
    słonecznikiem, ziemniakami
    i ok. 2/3 sera. Doprawiamy.
  • Nadziewana ziemniakami 3. Farszem napełniamy papryki.
    Przykrywamy wierzchami, wstawiamy
    do głębokiej blachy, wlewamy
    bulion i pieczemy 30 minut
    w temp. 180 °C. Posypujemy
    pozostałym serem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Posypujemy
    natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować