Gulasz z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki drobiowe przyprawić solą,pieprzem i papryką, dodać odrobinę oleju i wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Żołądki włożyć do garnka i wlać wodę ,tyle aby przykryła żołądki.Gotować około 1 godziny. Po godzinie sprawdzić czy żołądki są już miekkie,jeśli nie to gotować jeszcze chwilę. Miękkie żołądki wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki. Dodać żołądki i chwilę smażyć. Wlać pół szklanki wody,dodać bulionetkę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i dodać mąkę rozmieszaną z wodą. Gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze