Kluski:
-2-2,5 kg ziemniaków
-2 jaja
-0,5 kg mąki ziemniaczanej
Farsz:
-60 dag pieczarek
-3 duże cebule
- kostka bulionowa grzybowa
-przyprawy do smaku
Sos:
1,5 l wody
-20 dag pieczarek
-1 duża marchewka
-1 pietruszka
-1 duża cebula
-sos pieczarkowy lub grzybowy
-300 ml śmietany
-kostka bulionowa grzybowa
-2 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-przyprawy do smaku
1.Kluski:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 2 jaja. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Farsz:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy jak pieczarki. Wykładamy na patelnię, dodajemy kostkę grzybową, przyprawiamy, smażymy na oleju aż odparuje cały płyn.
Bierzemy nie za duże kawałki ciasta, rozklepujemy delikatnie na placuszki, nakładamy farsz (najlepiej małą łyżeczką) i delikatnie zlepiamy brzegi. Formujemy kule, obtaczamy w mące. Wrzucamy po kilka na wrzącą, osoloną wodę. Mieszamy aby nie przywarły do dna, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Odcedzamy na durszlaku.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, zalewamy ostrożnie wodą. Marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na gotującą wodę. Wrzucamy kostkę grzybową, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pieczarki podsmażamy na oleju, wrzucamy do garnka. Śmietanę mieszamy z sosem aż pozbędziemy się grudek, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy, dodajemy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Polewamy kluski.
Porady
(Pieczarki smażymy aż odparuje cały płyn, inaczej będzie on wypływał przy nadziewaniu klusków.
Komentarze