GRZYBOBRANIE - muchomorki i borowiki na słodko

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodka jesienna rozkosz dla podniebienia. Dziś polecam każdemu spróbować grzybki z masą z masła orzechowego i kremem kakaowym. Ich smak na długo zostaje w pamięci i nie można się oprzeć, by nie sięgnąć po następnego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kostka masła,
    pół kostki margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    jedno opakowanie cukru wanilinowego,
    dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
    trzy żółtka
    jedno całe jajko,
    dwie łyżki śmietany 18%

    Składniki na krem:
    1 opakowanie kremu waniliowego w proszku (może być śnieżka w proszku)
    1,5 szklanki mleka,
    pół kostki masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    3 łyżki miodu,
    5 czubatych łyżek masła orzechowego

    Składniki na lukier do muchomorków:
    4 białka,
    3 łyżki cukru pudru,
    pół słoika dżemu malinowego.

    Składniki na krem do borowików:
    pół szklanki kremu waniliowego,
    pół tabliczki mlecznej czekolady

    Dekoracje:
    rurki w paseczki
    opcjonalnie wiórki kokosowe




    Krem:
    Ubić mleko z kremem na puszystą pianę, stopniowo dodawać krem w proszku. Następnie powoli wymieszać z miękkim masłem. Gdy już masa zrobi się gładka należy dodać masło orzechowe, cukier puder i odrobinę miodu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Grzybobranie - muchomorki i borowiki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i cukier wanilinowy. Na koniec zmieszać z suchymi produktami: mąką i proszkiem do pieczenia. W razie gdyby było za suche można dodać dwie łyżki śmietany lub ewentualnie trochę mąki. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na stolnicy i szklaną wycinać koła. Podsypane mąką układać w papilotkach lub foremkach na muffinki i piec w piekarniku ok. 30 do zarumienienia. Z drugiej połowy ciasta wycinać ciastka w kształcie kwiatków z dziurką. Smarować je ubitym białkiem z cukrem pudrem i piec 15-20 minut w 180 C.

    Krem:
    Ubić mleko z kremem na puszystą pianę, stopniowo dodawać krem w proszku. Następnie powoli wymieszać z miękkim masłem. Gdy już masa zrobi się gładka należy dodać masło orzechowe, cukier puder i odrobinę miodu.

    Lukier do muchomorków:
    Ubić białka na puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier puder i marmoladę. Włożyć na 10-15 minut do lodówki, aby lekko stężał.

    Sposób podania:
    Upieczone ciastka wystudzić. Kuliste półokręgi faszerować kremem orzechowym, a wiesz maczać w lukrze malinowym lub w kremie czekoladowym. Na koniec zakleić grzybka od dołu falbanką, czyli ciastkiem w kształcie kwiatka i wbić kolorową rurkę. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakują po zastygnięciu. Życzę smacznego!

Porady

Jak już wcześniej wspominałam, że zamiast opakowania kremu waniliowego można użyć śnieżki lub śmietanki 30%. Efekt wyjdzie ten sam, a smak to już zależy od gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować