GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

4.5 (190 ocen)

kapusta z farszem i sos, pychotka

Składniki:

  • 2 torebki ryżu

    1 główka kapusty

    250 g mielonego mięsa ( wieprzowe)

    1 jajko

    1 mała cebula

    60 g masła

    Sól, pieprz

    1 l bulionu ( u mnie kostki knorr)



    Sos pomidorowy

    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki,
    1/2 l bulionu z kurczaka (może być z kostki),
    2 łyżki
    koncentratu pomidorowego,
    łyżeczka cukru, szczypta soli,
    2 łyżki śmietany kwaśnej,
    ½ cebuli



Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

    Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.

    Dodać do wystudzonego ryżu: mięso mielone, cebulę i jajko, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.

    Z kapusty usunąć głąb i włożyć do gotującej się wody minimum 5 min. Ostrożnie oddzielać kolejne liście.

    Zewnętrznymi liści wyłożyć dno rondla , w którym będą się prażyły gołąbki. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać ciasno od nasady. Zawinąć brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu , ściśle jeden obok drugiego. Całość zalać bulionem , przykryć i prażyć na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

    Podawać z sosem pomidorowym, lub pieczarkowym
  • 2. sos pomidorowy

    W rondelku roztopić masło, dodać cebule pokrojona w kostkę ,zeszklić. Następnie wlać
    bulion, dodać mąkę wymieszana starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować