Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
Dodać do wystudzonego ryżu: mięso mielone, cebulę i jajko, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Z kapusty usunąć głąb i włożyć do gotującej się wody minimum 5 min. Ostrożnie oddzielać kolejne liście.
Zewnętrznymi liści wyłożyć dno rondla , w którym będą się prażyły gołąbki. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zwijać ciasno od nasady. Zawinąć brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu , ściśle jeden obok drugiego. Całość zalać bulionem , przykryć i prażyć na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym, lub pieczarkowym
2.sos pomidorowy
W rondelku roztopić masło, dodać cebule pokrojona w kostkę ,zeszklić. Następnie wlać
bulion, dodać mąkę wymieszana starannie z koncentratem , cukrem i śmietaną i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut.
Komentarze