1 duże udko z kurczaka
1 duża pierś z kurczaka
1 marchewka
2 litry wody
2 opakowania żelatyny po 1l wywaru ( w sumie na 2 litry)
4-5 ziela angielskie, 1 listek laurowy
wegeta, jarzynka, maggi, sól,
Galaretki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować rosół z udka i piersi z kurczaka wraz z marchewką.
2.Mięso pokroić (rozrywać rękami) na drobniutkie kawałki, marchewkę w plasterki.
3.Na dnie salaterek ułożyć po 2 plasterki marchewki oraz wsypać pokrojone mięso.
4.Gorący wywar doprawić do smaku pieprzem, solą, wegetą i maggi, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Zagotować, usunąć listek i ziela. Powoli wsypać żelatynę do gorącego lecz nie gotującego się wywaru, delikatnie mieszać.
5.Gorący wywar wlewać do salaterek z mięsem.
6.Galaretki pozostawić do wystudzenia. Zimne włożyć do lodówki by stężały.
Porady
Można dodać groszek konserwowy, jajko ugotowane na twardo oraz pietruszkę zieloną.
Komentarze