Galaretki mięsne

5 (144 ocen)

Idealne jako przystawka na przyjęcia.

Składniki:

  • 1 duże udko z kurczaka
    1 duża pierś z kurczaka
    1 marchewka
    2 litry wody
    2 opakowania żelatyny po 1l wywaru ( w sumie na 2 litry)
    4-5 ziela angielskie, 1 listek laurowy
    wegeta, jarzynka, maggi, sól,
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Jajko Przystawki

Galaretki mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół z udka i piersi z kurczaka wraz z marchewką.
  • 2. Mięso pokroić (rozrywać rękami) na drobniutkie kawałki, marchewkę w plasterki.
  • 3. Na dnie salaterek ułożyć po 2 plasterki marchewki oraz wsypać pokrojone mięso.
  • 4. Gorący wywar doprawić do smaku pieprzem, solą, wegetą i maggi, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Zagotować, usunąć listek i ziela. Powoli wsypać żelatynę do gorącego lecz nie gotującego się wywaru, delikatnie mieszać.
  • 5. Gorący wywar wlewać do salaterek z mięsem.
  • 6. Galaretki pozostawić do wystudzenia. Zimne włożyć do lodówki by stężały.

Porady

Można dodać groszek konserwowy, jajko ugotowane na twardo oraz pietruszkę zieloną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować