Galaretka z nóżek

4.99 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skończyłam studia ekonomiczne, mam swoją firmę i wspaniałą rodzinę. Uwielbiam gości i zawsze zaskakuję ich nowymi potrawami, które często sama wymyślam.

Składniki:

  • 3 nogi wieprzowe
    golonka wieprzowa
    udko z kurczaka lub 3 skrzydełka
    włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
    3 jajka
    kostka rosołowa
    liść laurowy
    ziele angielskie
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    cebula i papryka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka z nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy opłukane nogi wieprzowe, golonkę i udko lub skrzydełka. Gdy się zagotuje, szumujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy i wkładamy do garnka z mięsem. Dodajemy kostkę rosołową i przyprawy, gotujemy ok. 4-5 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy czosnek. Gdy mięso będzie odchodzić od kości,
    wywar odcedzamy do innego garnka.
  • Galaretka z nóżek 3. Mięso i jarzyny drobno kroimy. Ugotowane jajka również kroimy. Pokrojone mięso, jarzyny i jajka wkładamy do wywaru. Chwilę gotujemy i rozlewamy
    do miseczek. Wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła. Galaretkę wyjmujemy z miseczek. Podajemy na liściu sałaty, dekorujemy cebulą i papryką.

Porady

● Do miseczek, do których wlewamy wywar, możemy wrzucić po łyżeczce groszku i kukurydzy z puszki. ● Galaretkę podajemy z plasterkami cytryny lub lekko skropioną octem. Doskonale również smakuje z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować