Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g makaronu fusilli (polecam Barillę)
400 g filetów z kurczaka
szklanka białego wytrawnego wina
puszka groszku konserwowego
łyżka rozmarynu
łyżka ziół prowansalskich
300 ml bulionu drobiowego
sól ,pieprz
oliwa z oliwek
średniej wielkości por (biała część)
Fusilli z kurczakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron fusilli ugotowałem al dente.
Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę.
W tym czasie robiłem sos.
Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku.
Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem.
Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.
Komentarze