Filety z ryżem

5 (167 ocen)

  • 40 min

Pyszne danie przepis dostałam od koleżąnki. Gdy moja siostra pierwszy raz jadła nie mogła się ruszać przez dwie godziny po obiedzie,ale nie ma się co dziwić bo zjadła chyba trzy dokładki :)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka ,
    kostka margaryny
    pół kg pieczarek
    2 woreczki ryżu
    2 cebule
    przecier pomidorowy 2 łyżeczki
    kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i sos:

    Filety z kurczaka umyć, posypać wegetą, słodką papryką i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
    Pieczarki pokroić w plastry a 1 cebule w kosteczkę.
    Mięso przełożyć do rondla,posypać na zmianę pieczarkami i pokrojoną cebulą.
    Na 4 filety podlać 1/2 szklanki wody i pół kostki margaryny,dusić około 40 min do smaku można dodać kostkę rosołową.
    Dodajemy mąkę i śmietanę do sosu.

    Ryż:
    Ugotować ryż na sypko. Na patelni roztopić połowę margaryny,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i dwie łyżeczki przecieru pomidorowego to lekko podsmażyć , dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem tak aby ryż uzyskał czerwony kolor. Można do tego dodać surówkę (ja osobiście nie dodaję ) Smacznego!

Porady

filety można przekroić na pół żeby były mniejsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować