Filety z kurczaka w zupie borowikowej z jaśminowym ryżem i warzywami

4.5 (146 ocen)

  • 1 min

Smacznie, szybko, kolorowo, to 3 cechy, które idealnie opisują te danie

  • 1 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
    - 500 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 2 zupy borowikowe w proszku
    - ryż jaśminowy
    - ulubione warzywa
    - sól, bazylia, tymianek, kurkuma
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka w zupie borowikowej z jaśminowym ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy na paski o szerokości 3 cm
  • 2. Do miski wlewamy śmietankę oraz zupę borowikową, mieszamy
  • 3. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę masy śmietanowej, tak aby zakryła całe dno, układamy kawałki kurczaka i zalewamy resztą masy. Kurczak musi być nią całkowicie przykryty.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut, do momentu aż nasza masa śmietanowo-borowikowa stanie się pięknie zarumienioną skorupką
  • 5. w tym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją z opakowania, ja akurat użyłam jaśminowego, do którego dodałam odrobinę kurkumy, aby uzyskać piękny złoty kolor.
  • 6. Dodatkowo na patelni podsmażamy swoje ulubione warzywa, może to być również jakaś gotowa mieszanka warzyw na patelnię. Ja swoje doprawiłam solą, bazylią i tymiankiem.
  • 7. Smacznego! :)

Porady

Zamiast ryżu jaśminowego można oczywiście użyć ryżu białego, czy też brązowego, makaron a nawet ziemniaki. Polecam również wypróbować ten przepis w wersji z gotowymi zupami cebulowymi! Danie idealnie znosi odgrzewanie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować