Filet z kurczaka z pieczarkami pod pierzynką z żółtego sera

4.5 (170 ocen)

  • 45 min

Idealne danie na niedzielny obiad! Cieszy smakiem nie tylko podniebienie, jak również oczy swoim wyglądem!

  • 45 min

Składniki:

  • PRZEPIS NA 4 OSOBY:
    2 duże filety z kurczaka
    0,5 szt przyprawy do kurczaka
    0,30 kg pieczarek
    0,15 kg cebuli
    0,30 kg sera żółtego
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
    majonez
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z pieczarkami pod pierzynką z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka rozkrawamy na pól, wychodzi nam 4 filety, lekko rozbijamy, marynujemy w przyprawie. Odstawiamy na 45 minut. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarku na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy pieczarki z cebulą, tak by woda całkowicie odparowała. Doprawiamy do smaku. Na blachę wlewamy olej, układamy filety, podpiekamy w piecu około 30 minut. Następnie na filecie układamy pieczarki, posypujemy startym serem żółtym. Po wyłożeniu na talerz, na mięso kładziemy łyżkę majonezu.

Porady

Do pieczarek można dodać parę kropel soku z cytryny, zapobiegnie to czarnieniu pieczarek. Zamiast samego majonezu można zrobić gęsty sos czosnkowy. Filet idealnie komponuje się też z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty i pora!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować