100 g makaronu farfelle
20 g pestek dyni
mały ząbek czosnku
50 g puree dyni (pokrojoną dynię wraz ze skórą pieczemy w 200 st. ok. 60 min i miksujemy)
30 g parmezanu
2 łyżki natki pietruszki
4-5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta curry
pieprz
sól (opcjonalnie bo parmezan jest słony)
Farfelle z dyniowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki dyni uprażyć chwilę na suchej patelni, a następnie wystudzić i zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek oraz parmezan i ponownie zmiksować wraz z pieprzem (i opcjonalnie solą). Na końcu dodajemy puree z dyni oraz oliwę w ilości odpowiadającej naszej ulubionej konsystencji.
Makaron gotujemy al dente, dodajemy do pesto, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Komentarze