Farfelle z dyniowym pesto

0 (0 ocen)

Pesto z mojej ulubionej dyni:)

Składniki:

  • 100 g makaronu farfelle
    20 g pestek dyni
    mały ząbek czosnku
    50 g puree dyni (pokrojoną dynię wraz ze skórą pieczemy w 200 st. ok. 60 min i miksujemy)
    30 g parmezanu
    2 łyżki natki pietruszki
    4-5 łyżek oliwy z oliwek
    szczypta curry
    pieprz
    sól (opcjonalnie bo parmezan jest słony)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Farfelle z dyniowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki dyni uprażyć chwilę na suchej patelni, a następnie wystudzić i zmiksować lub utrzeć w moździerzu. Dodać czosnek oraz parmezan i ponownie zmiksować wraz z pieprzem (i opcjonalnie solą). Na końcu dodajemy puree z dyni oraz oliwę w ilości odpowiadającej naszej ulubionej konsystencji.
    Makaron gotujemy al dente, dodajemy do pesto, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować