Ciasto z jogurtem naturalnym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy do niej kolejno: biszkopty, mus brzoskwiniowy, masa jogurtowa, mus kiwi, pokrojone owoce (brzoskwinie, banany, winogrona), galaretka cytrynowa.
2.MUS BRZOSKWINIOWY:
Brzoskwinie rozdrobnić blenderem (odłożyć 3 połówki do dekoracji) i lekko podgrzać w rondelku, dodać suchą galaretkę brzoskwiniową i łyżeczkę żelatyny. Dokładnie wymieszać, ostudzić.
MASA JOGURTOWA:
Jogurt naturalny zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę fix do deserów przygotowaną wg przepisu na opakowaniu, zmiksować, delikatnie ostudzić.
MUS KIWI:
Banany rozdrobnić blenderem (pół odłożyć do dekoracji), dodać dżem kiwi i lekko podgrzać w rondelku, dodać galaretkę kiwi i żelatynę, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Warstwy układać kolejno jak w pkt.1 zalać galaretką, wstawić na noc do lodówki.
Porady
Ja robię to ciasto z egzotycznymi owocami, ale myślę, że latem można spróbować z sezonowymi: truskawki, poziomki, maliny, jagody...zmieniając przy tym galaretki.
Komentarze