Ciasto z jogurtem i galaretką

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna masa jogurtowa na biszkopcie pięknie sie komponuje z kolorowymi galaretkami. Można do cista również dołożyć sezonowe owoce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    pół szklanki mąki pszennej,
    1/3 szklanki cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki kakao
    Masa:
    1l jogurtu naturalnego,
    10 łyżeczek żelatyny,
    6 łyżek cukru pudru,
    1 galaretka wiśniowa,
    1 galaretka agrestowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jogurtem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtak dalej ubijając. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 30min w temp. 180.
  • 2. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w połowie szklanki wody i dodać do 500ml jogurtu wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Na zastygłą masę jogurtową wylać tężejącą galaretke agrestową. Resztę jogurtu połączyć z pozostałym cukrem pudrem i 5 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w połowie szklanki wody. Wymieszać wylać na galaretkę. Na ostatnią warstwę jogurtu wylać tężejącą galaretke wiśniową. Włożyć do lodówki na dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować