"dzień i noc" - ciasto serowo-czekoladowe..

4.49 (167 ocen)

ciasto trochę pracochłonne ale krem serowy z tego ciasta jest genialny!!! rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Składniki blatu czekoladowego:

    4 jajka
    200g cukru
    100g mąki pszennej
    100g gorzkiej czekolady ja dalam 70%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka


    Składniki kremu serowo-czekoladowego:

    3 jajka
    2 łyżki cukru
    600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
    200g białej czekolady
    6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
    300ml śmietany kremówki


    Składniki warstwy owocowej:

    500g owoców; użyłam brzoskwiń z puszki
    2 op. galaretki; u mnie brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

"dzień i noc" - ciasto serowo-czekoladowe.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie blatu czekoladowego:

    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
  • 2. Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.
  • 3. Wykonanie warstwy owocowej:

    Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień

Porady

ciasto najlepiej zrobić dzień-dwa wcześniej, ale trudno sie powstrzymać żeby go nie ukroić ;)))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa serowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować