Dziady

4.45 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie od pokoleń

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki: (porcja na 6 placków)
    4 jaja
    1,5 szkl. mąki
    1,5 szkl. cukru (można oczywiście mniej)
    1,5 łyżeczki amoniaku
    proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka)

    Śmietana:
    1 litr śmietany kwaśniej (18%)
    cukier puder do smaku
    zapach śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dziady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubić z cukrem. Dodać resztę składników oprócz mąki. Odstawić na 1 godzinę.
    Dodając mąkę zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować. Zrobić placki i upiec na lekko złoty kolor. (w prodiżu o średnicy 25cm. ok 10 min każdy placek)
  • 2. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przekładamy wystudzone placki.
    *na koniec ubijania śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę (ok.5-6 łyżeczek w jak najmniejszej ilości wody), usztywni masę

    Przełożone śmietaną placki odstawiamy na 12h w chłodne miejsce. Najlepiej opakować ciasto folią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować