Dziady z duszonymi żeberkami na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroimy na 4 kawałki marynujemy (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją pieczenia góra -dół.Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy żeberka i zapiekamy do momentu, gdy mięso będzie już w miarę miękkie można podlać je wtedy trochę wodą . Cebule obieramy i kroimy w kostkę i przysmażamy. Żeberka wykładamy na talerz, do tej wody dodajemy przysmażoną cebule i kapustę kiszoną, mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę układamy żeberka i zapiekamy do miękkości mięsa oraz kapusty. W między czasie ziemniaki obieramy ,zalewamy woda tak by zakryła ziemniaki ( trochę więcej wody niż zawsze się dodaje do gotowania ziemniaków ) Gdy ziemniaki zaczynają się gotować dodajemy sól .Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy 3-4 łyżki mąki (w zależności od ilości ziemniaków) rozsypujemy równomiernie po ziemniakach i chwilę zaparzamy. Odcedzamy i dokładnie dusimy ,aby mąka bardzo dokładnie połączyła się z ziemniakami. Bierzemy pokrywkę, nakładamy 4 łyżki ziemniaków i łyżką formujemy kluski (żeby wyszły tak jak na zdjęciu). Boczek kroimy w kostkę przysmażamy i od czasu do czasu polewamy po zrobionych dziadach. Formujemy dziady do momentu skończenia się ziemniaków i gotowe :) Smacznego :)
Porady
Zamiast żeberek można przygotować tak karkówkę, polędwice lub szynkę
Komentarze