Dziady z duszonymi żeberkami na kapuście kiszonej

0 (0 ocen)

  • 2 min

Dawny przepis mojej babci :) P.S. jak dla mnie smakują wyśmienicie, lepsze od paluszków

  • 2 min

Składniki:

  • 2 kg.ziemniaków,
    20 dag.boczku w kawałku,
    jeden trójkąt żeberek,
    pół kg kapusty kiszonej,
    jedna cebula,
    3-4 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dziady z duszonymi żeberkami na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na 4 kawałki marynujemy (najlepiej na całą noc). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją pieczenia góra -dół.Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy żeberka i zapiekamy do momentu, gdy mięso będzie już w miarę miękkie można podlać je wtedy trochę wodą . Cebule obieramy i kroimy w kostkę i przysmażamy. Żeberka wykładamy na talerz, do tej wody dodajemy przysmażoną cebule i kapustę kiszoną, mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę układamy żeberka i zapiekamy do miękkości mięsa oraz kapusty. W między czasie ziemniaki obieramy ,zalewamy woda tak by zakryła ziemniaki ( trochę więcej wody niż zawsze się dodaje do gotowania ziemniaków ) Gdy ziemniaki zaczynają się gotować dodajemy sól .Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy 3-4 łyżki mąki (w zależności od ilości ziemniaków) rozsypujemy równomiernie po ziemniakach i chwilę zaparzamy. Odcedzamy i dokładnie dusimy ,aby mąka bardzo dokładnie połączyła się z ziemniakami. Bierzemy pokrywkę, nakładamy 4 łyżki ziemniaków i łyżką formujemy kluski (żeby wyszły tak jak na zdjęciu). Boczek kroimy w kostkę przysmażamy i od czasu do czasu polewamy po zrobionych dziadach. Formujemy dziady do momentu skończenia się ziemniaków i gotowe :) Smacznego :)

Porady

Zamiast żeberek można przygotować tak karkówkę, polędwice lub szynkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować