Dżem jeżynowo - borówkowy z amaretto

4.48 (167 ocen)

  • 60 min

Dzisiejszy eksperyment zakończony pełnym sukcesem :) Mam dla Was przepis na mega pyszny dżemik ! Dodanie amaretto do owoców, nadało im fajnego, niepowtarzalnego smaku.Połączenie jeżyn i borówek znałam od dawna - swego czasu robiłam z nich sos do tostów.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g jeżyn
    250 g borówek
    250 - 300 g cukru
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
    50 - 60 ml amaretto
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem jeżynowo - borówkowy z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce delikatnie opłucz i osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 -2 godziny. Po tym czasie zacznij gotować - do momentu aż sok wypuszczony przez owoce odparuje i dżem będzie gęsty (trwa to około 40 - 50 minut). W czasie gotowania dodaj sok z cytryny.
    Gdy dżem będzie gęsty - dodaj amaretto, całość wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 - 3 minuty.
    Dżem przełóż do wyparzonych słoików. Ja nie pasteryzowałam ze względu na ilość dżemu i fakt, że zniknie w ciągu najbliższych kilku dniu. Słoiki dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Borówki amerykańskie Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować