Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasta z owocami uwielbia mój syn Seweryn. Dla niego wciąż wymyślam nowe. Oto jedno z nich.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    480 g mąki pszennej przesianej, typ 500
    250 g margaryny
    5 dag smalcu
    5 dużych wiejskich jajek
    140 g cukru- do ciasta
    200 g cukru- do piany
    cukier waniliowy
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Ponadto:
    mała kulka wcześniej zamrożonego kruchego ciasta- na wierzch do starcia
    ok. 4 łyżek wiórków kokosowych
    świeże truskawki, ok. 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Z wszystkich składników zagniatamy plastyczne, miękkie kruche ciasto. Używamy tylko żółtek. Ja, to robię w misce.
  • kruche ciasto jasne 2. Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedna ma być jasna.
  • ciasto kruche, jasne i z kakao 3. Do drugiej porcji kruchego ciasta dodajemy przesiane kakao. Zagniatamy razem.
  • układanie ciasta kruchego w formie 4. Bierzemy formę 34X23, wykładamy ja pergaminem.
    Wylepiamy paskami na przemian, ciasto jasne z ciemnym.
  • obsypane ciasto- kokosem 5. Obsypujemy ciasto kokosem.
  • układanie truskawek na cieście 6. Na kokos układamy połówki dużych truskawek. Małe mogą być w całości.
  • ubita sztywna piana z białek i cukru 7. Z białek ubijamy sztywną pianę z cukrem.
  • piana na cieście z truskawkami- przed pieczeniem 8. Na truskawki wykładamy pianę.
  • kruche ciasto z truskawkami- przed pieczeniem 9. Na wierzch ścieramy zamrożone kruche jasne ciasto.
  • upieczone kruche ciasto z truskawkami 10. Ciasto pieczemy ok. 35- 40 min. w temp. 160 stopni C.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
    Pozostawiamy na chwilkę przy wyłączonym piekarniku.
  • kruche ciasto z truskawkami 11. Wyjmujemy wówczas z pieca, zdejmujemy pergamin.
    Kroimy na kwadraty. Podajemy na ozdobnym talerzyku lub paterze.
  • ciasto kruche z truskawkami 12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny mieć temp. pokojową. Zagniatamy je szybko. Sypkie- przesiewamy. Ciasto można wcześniej wykonać, zamrozić i wszystkie warstwy zetrzeć na tarce. Zamiast truskawek używamy ulubionych owoców, według gustu smakowego. Jeśli ciasto podczas pieczenia zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy wierzch pergaminem i zmieniamy na pieczenie tylko od dołu. Ilość cukru możemy zmniejszyć, zależy od kwasowości owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować