Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duże, słodkie i puszyste , nikt mu sie nie oprze.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3 szkl mąki
    1 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    1 margaryna 250 g
    aromat rumowy

    nadzienie;
    szklanka poziomek (ja użyłam mrożone)
    3 łyżki cukru
    300 ml wody
    40 g mąki ziemniaczanej

    beza
    1 szkl białek
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą 1. foremki to tarteletek 12 szt o rozm 10 cm ..

    Ciasto zagnieść i wylepić foremki. Upiec na złoty kolor ok 20 min w temp 200 st.
    Wyjąć i wystudzić.
    Poziomki zgnieść widelcem z cukrem dodać wodę i mąkę ziemniaczaną, wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować. Gęsty kisiel wyłożyć na środek ciastek.
  • Duże poziomkowe ciacho z dużą bezą 2. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać budyń i jeszcze dobrze ubić.
    Przełożyć pianę do rękawa cukierniczego z dużą ładną tylką. Nałożyć ładne kopczyki piany i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st, kiedy stożki zaczną się rumienić , zmniejszyć temperaturę do 175 st i zapiekać ok 20 min.
  • ciasteczka z resztek 3. Z resztek ciasta , nadzienia i bezy zrobiłam malutkie przekładane ciasteczka ..
  • ciasteczka z resztek 4. i również je zapiekłam w piekarniku.. chwilkę .. może 5 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować