Warstwowe ciasto poziomkowe

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto z bitą śmietaną i galaretką poziomkową. Proste i bardzo fajnie wyglądające.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki maki pszennej tortowej
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    2 galaretki poziomkowe
    330 ml śmietanki tortowej 30 %
    1 łyżka żelatyny
    0,5 szklanki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Warstwowe ciasto poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Na blaszkę (25 na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy nasze ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
    Obie galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku podanej na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia.
    Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części.
    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy mleko w proszku oraz wlewamy przestudzoną żelatynę.
    Biszkopt od przekrojonej strony smarujemy bitą śmietana na obu blatach. Na dolną cześć biszkoptu z bitą śmietaną wykładamy tężejącą galaretką, przykrywamy górną częścią biszkoptu śmietaną do galaretki.
    Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny.
    Możemy wierzch ciast polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: ciasto kora dębu

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować