Donerkebab na domowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku zagnieść ciasto z podanych składników, uformować z niego kulę i natrzeć odrobiną oleju. Następnie odstawić na 15 minut pod przykryciem. Kiedy wymagany czas upłynie wałkować z ciasta krążki o średnicy patelni, na której będą pieczone i grubości 1-2 mm ( nie mogą być za grube bo ciężko będzie je później zwinąć). Piec krążki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni tak żeby się zarumieniły. Upieczoną tortillę przenieść na talerz lub włożyć do jakiegoś naczynia, nakryć ścierką (lub papierowym ręczniczkiem) i wszystko przykryć pokrywką po to, aby tortilla zmiękła od własnego ciepła.
2.Piersi z kurczaka pokroić w paseczki, usmażyć na oleju i doprawić przyprawą kebab gyros
3.Pozostałe składniki pokroić w paseczki i wymieszać, skropić oliwą z oliwek i przyprawić sosem jogurtowo czosnkowym.
4.Sos czosnkowy to tylko wymieszanie wymienionych składników.
5.Kiedy wszystko już jest gotowe tortillę zwija się następująco: jedną tortillę do połowy posmarować sosem czosnkowym , położyć warzywa i kurczaka, nie posmarowaną częścią tortilli przykryć składniki i zwinąć. Powinno się udać.
Porady
Jeżeli tortille nie będą miękły można je delikatnie skropić wodą.
Komentarze