Koreczki śledzowe na morzu śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na tą przystawkę przyszedł mi do głowy spontanicznie. No i się udało!

  • 30 min

Składniki:

  • 10 matiasów w oleju,
    ogóreczki koktajlowe,
    czerwona świeża papryka,
    2 plastry sera żółtego grubości 0,5 cm,
    czerwona cebula,

    Morze śmietanowe:
    3 łyżki gęstej śmietany,
    1 łyżka majonezu,
    1 łyżeczka musztardy stołowej,
    sól,
    pieprz

Koreczki śledzowe na morzu śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekrawamy wzdłóż na pół. Paprykę kroimy w paseczki długości 4 cm, ser żółty tak samo.
    Paprykę, ser żółty i ogórek koktajlowy owijamy jedną częścią przekrojonego płatu śledziowego. Tak przygotowany koreczek spinamy wykałaczką.
  • 2. Sos- morze śmietanowe- wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić do smaku.
    Sos wylewamy na półmisek i układamy na nim wcześniej przygotowane koreczki.
    Wszystko przystrajamy czerwoną cebulą pokrojoną w półksiężyce.

Porady

Zamiast zwykłego sera żółtego można użyć ser z przyprawami, a zamiast ogóreczków koktajlowych, ogórki konserwowe pokrojone w paseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy