Domowy smalec "palce lizać"

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Choć preferuję zdrową kuchnię to lubię od czasu do czasu zjeść kromkę chleba z właśnie smalcem.

  • 30 min

Składniki:

  • - 0,5 kg zmielonej słoniny
    - 2 średniej wielkości cebule
    - 2 średniej wielkości jabłka
    - 2-3 kiełbaski typu śląska
    - świeży koperek
    - pieprz, warzywko
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec "palce lizać" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę topimy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę i jabłka przesmażamy, ale oddzielnie. Koperek szatkujemy. Do przestudzonej słoniny dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przelewamy do pudełka, zamykamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. I gotowe :-)

Porady

Najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować