Domowy chlebek drożdżowy

4.5 (159 ocen)

  • 2 min

Wyśmienity chlebek dla zdrowia

  • 2 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    2 czubate łyżki mąki żytniej
    3 łyżki płatków owsianych
    3 łyżki otrąb owsianych
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka sezamu
    3 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 dkg drożdży
    1/2 l przegotowanej ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chlebek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki oraz pozostałe suche składniki i rozkruszone drożdże. Następnie wlewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, na końcu wlewamy oliwę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy do blaszki (wym 25x11 lub trochę większej) posypujemy ulubionymi ziarnami i odstawiamy jeszcze na 10 min. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp.150-160st.
    W trakcie pieczenia tj.po upływie 0,5godz. należy posmarować wierzch chlebka masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować