Domowe hamburgery

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

Grillowane, wołowe kotlety, chrupiąca bułka, sałata i mnóstwo warzyw.. TAK.. to domowe hamburgery! W mojej kuchni zagościł dziś fast food :) . Ale nie byle jaki! Wysokiej klasy wołowina, pyszny sos.. tylko bułka gotowa ze sklepu.. Ale i tak było pysznie!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    ◦500-600 g antrykotu wołowego
    ◦½ cebuli
    ◦2 łyżki musztardy rosyjskiej
    ◦1 łyżka sosu Worcestershire
    ◦2 ząbki czosnku
    ◦1 łyżka lodowatej wody
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na sos do hamburgerów:
    ◦4 łyżki majonezu
    ◦2 łyżeczki musztardy
    ◦2 łyżki ketchupu
    ◦opcjonalnie pieprz

    Dodatkowo:
    ◦3 bułki do hamburgerów
    ◦3 liście sałaty
    ◦ok. 3 korniszonów
    ◦1 pomidor
    ◦1 czerwona cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food Hamburgery

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kotletów:
    Mięso wołowe mielimy razem z cebula i czosnkiem w maszynce. Dodajemy, musztardę, sos Worcestershire, wodę, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy chwilę. Ja osobiście zawsze „rzucam mięsem” (dosłownie) kilka razy :) . Formujemy trzy kotlety lub dwa większe (jeśli mamy bułki XXL) i grillujemy z każdej strony po ok. 4-5 minut.
    Czerwoną cebulę kroimy w talarki i również grillujemy.

    Przygotowanie sosu:
    W miseczce mieszamy majonez, musztardę i ketchup. Możemy sos doprawić ewentualnie pieprzem.

    Przygotowanie domowych hamburgerów:
    Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku lub na grillu. Spód bułek smarujemy sosem, na spód kładziemy sałatę, następnie kotlety, pomidora i korniszony pokrojone w plasterki oraz cebulę. Przykrywamy wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu sosem.

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować