Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

domowe Hamburgery w 100% lepsze od tych z fast- foodów. Koniecznie wypróbujcie. Wystarczy zrobić własne bułeczki do hamburgerów i swoje ulubione mięso i dodatki, palce lizać!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Bułki do hamburgerów
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka 3.2%
    1/3 szklanki wody
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    30 gram masła
    1 jajko
    1 żółtko
    siemie lniane lub sezam

    Mięso
    0,5 kg mięsa mielonego np. łopatka
    2 cebula
    2 jaja
    100 gram szpinaku mrożonego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka suszonej natka pietruszki
    1 łyżeczka tymianeku
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    4 łyżki mąki pszennej
    bułka tarta

    Sos I
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka suszonej natka pietruszki

    Sos II
    1 łyżka majonezu
    2 łyżka ketchupu
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki do hamburgerów
    Masło rozpuścić w mikrofali.
    Do naczynia wlać letnie mleko, dodać szczyptę soli i cukier.
    Następnie dodać rozpuszczone masło i szklankę mąki pszennej, dokładnie wymieszać.
    Do mąki dodać roztrzepane jajko i rozczyn, wymieszać i wyrobić ciasto dłońmi.
    Zarobione ciasto podzielić na 6 części, i uformować bułeczki.
    Bułki ułożone na blasze lekko spłaszczyć dłońmi, wierzch posmarować żółtkiem i posypać siemieniem lnianym bądź sezamem.
    Odstawić do wyrośnięcia, następnie piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • 2. Mięso
    Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na złoto- brązowy kolor ze szczyptą cukru i soli, następnie dodać szpinak i smażyć aż odparuje się większość wody.
    Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulkę ze szpinakiem, jajka i mąkę, dokładnie wyrobić masę mięsną.
    Formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
    Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie.
  • 3. Przygotowanie hamburgerów
    Upieczone wcześniej bułki przekrajamy w połowie, podstawę smarujemy sosem I, na nim układamy dowolne dodatki (ser, sałatę, smażoną cebulkę, ogórki, pomidory) następnie mięso, sos II i resztę składników, przykrywamy górną częścią bułki.
    Gotowe hamburgery wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika dosłownie na 2 minutki, do czas aż rozpuści się nam ser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować