Domowe Eklerki

4.5 (157 ocen)

  • 50 min

Pyszne domowe eklerki :) Może nie są tak ładne jak ze sklepu ale smakują wyśmienicie :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl wody
    1/3 kostki masła
    1 szkl mąki
    4 jajka
    250 śmietany 30 %
    ponad 1/2 szkl cukru pudru
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Domowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło,podgrzewamy,aż się rozpuści,dodajemy mąkę i mieszamy,aż będzie odchodzić od ścianek garnka.Masa ma być bardzo gęsta.Odstawiamy do wystygnięcia i jak przestygnie to wbijamy jajka i miksujemy.Masa powinna być bez grudek.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy na 200 st C.Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i za pomocą szprycy ( lub łyżki) nakładamy podłużne porcje ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min aż będą złociste.Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
  • 3. Gdy wystygną, eklerki przecinamy na pół.
  • 4. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nadziewamy ciastka.Przykrywamy drugą połówką.Polewę przyrządzamy tak jak jest na opakowaniu i smarujemy wierzch eklerka.Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować