Domowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło,podgrzewamy,aż się rozpuści,dodajemy mąkę i mieszamy,aż będzie odchodzić od ścianek garnka.Masa ma być bardzo gęsta.Odstawiamy do wystygnięcia i jak przestygnie to wbijamy jajka i miksujemy.Masa powinna być bez grudek.
2.Piekarnik nagrzewamy na 200 st C.Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i za pomocą szprycy ( lub łyżki) nakładamy podłużne porcje ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 min aż będą złociste.Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.
3.Gdy wystygną, eklerki przecinamy na pół.
4.Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nadziewamy ciastka.Przykrywamy drugą połówką.Polewę przyrządzamy tak jak jest na opakowaniu i smarujemy wierzch eklerka.Wstawić do lodówki.
Komentarze