Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to bardzo prosty przepis a bułeczki wychodzą pyszne.Z tego przepisu można również zrobić ciasto drożdżowe np.z budyniem i owocami

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jaj
    10 dag drożdży
    szkl cukru
    5 szklanek mąki
    szklanka oliwy
    szkl mleka

    Kruszonka:
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru pudru
    6 łyżek oleju

    Nadzienie:
    250 g twarogu
    1 żółtko
    1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy)
    4 łyżki cukru lub cukru waniliowego

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki w danej kolejności dajemy do miski: jajka--->drożdże(rozkruszyć)--->cukier--->mąka--->oliwa---->mleko

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz.Po odstaniu wymieszać i łyżką dawać na blaszkę formując bułeczki.Składniki na nadzienie mieszamy i kładziemy na wierzch a na ser kruszonkę. Piec do zarumienienia

Porady

Do bułek można dodać owoce lub zrobić z budyniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy