DOMOWA PIZZA

0 (0 ocen)

  • 40 min

pizza ta smakuje wszystkim szczególnie dlatego że można dodać do niej wszystkie ulubione dodatki

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    2,5 szklanki mąki,
    5 dag drożdży,
    1 łyżka oleju,
    pół łyżeczki soli,
    3/4 szklanki wody,
    1/4 szklanki mleka

    DODATKI wedle uznania:
    30 dag gyrosa z piersi kurczaka
    20 dag szynki
    2 papryki
    kilka dużych pieczarek
    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    ser żółty (ilość wedle uznania)
    7 pomidorów koktajlowych
    ketchup
    sos czosnkowy

    PRZYPRAWY:
    bazylia
    oregano
    sól
    pieprz
    papryka chili
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy mąkę. Do szklanki wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je letnią wodą z mlekiem po czym dokładnie mieszamy – aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
  • 2. Następnie wlewamy zawartość szklanki do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia.
  • 3. kroimy dodatki:
    pomidory koktajlowe na połówki, paprykę, pieczarki w cienkie plastry
  • 4. gdy nasze ciasto na pizzę jest już wyrośnięte, włączamy piekarnik i ustawiamy na 150 stopni C
  • 5. blachę wysmarowujemy olejem żeby nam ciasto się nie przykleiło, wykładamy na blachę ciasto i polewamy je ketchupem. Kolejnym krokiem jest ułożenie wszystkich przygotowanych składników na ciasto. Na koniec posypujemy parmezanem
  • 6. Całość posypujemy Naszymi ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pizze pieczemy przez okres 20-30 minut.

Porady

do pizzy zawsze dodawaj swoje ulubione dodatki wedle uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować