Składniki:
(na 2 porcje)
50 g chałwy waniliowej
100 g białej czekolady
200 g sera białego
40 g masła
60 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
rodzynki do posypania (opcjonalnie)
Deser chałwowy (krem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białka ubijamy sztywną pianę.
Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Do utartego żółtka dodajemy zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę.
Wszystko wstawiamy do kąpieli wodnej i podgrzewamy aż masa uzyska temperaturę około 75°C, następnie studzimy i delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Przekładamy do miseczek i dekorujemy starta czekoladą, kawałkami chałwy i rodzynkami. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę
Komentarze