Delicja bakaliowa na białkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To piękne,kolorowe i smaczne ciasto z dodatkiem bakalii powstało z samych białek-jedna wkładka ciasta z białek i bakalii,druga z makiem ,kokosem i skórką cytrynową,przełożone smażonymi jabłkami z galaretką i kremem budyniowym.Całość polana polewą czekoladową.Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Wkładka bakaliowa:1 szkl.białek,3 szkl. mąki pszennej,1 szkl. oleju słonecznikowego,1 1/4 szkl. cukru,1 cukier waniliowy,1/2 szkl. mleka,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/3 szkl. drobno siekanych orzechów włoskich,1/3 szkl. żurawiny suszonej,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wkładka makowo-kokosowa:1 szkl. białek,1 szkl. cukru,większe pół szkl. suchego maku,mniejsze pół szkl. wiórek kokosowych(mak i kokos powiny razem dać całą szklankę),1 łyżka krojonej skórki cytrynowej KOTANYI,1 szkl. mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,parę kropli olejku migdałowego,1 margaryna
    2 kg jabłek np.antonówka,1 galaretka zielona,1 galaretka czerwona
    Krem budyniowy:1/2 l mleka,1 budyń waniliowy,1 cuklier waniliowy,2 łyżki mąki pszennej,5 łyżek cukru,1 kostka masła,polewa czekoladowa,posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Delicja bakaliowa na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka bakaliowa: Białka ubić na sztywno.Ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier,następnie cukier waniliowy.Gdy kryształki cukru znikną całkowicie,stopniowo w trakcie ubijania wlewamy olej,mleko,na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy dokładnie z bakaliami.Ciasto przekładamy do tradycyjnej blaszki do pieczenia ciast.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok.45 min. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
    Wkładka makowo-kokosowa:Margarynę rozpuścić,wystudzić.Ubić białka na sztywno,ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier ,ubijać aż znikną kryształki cukru.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .Dodawać stopniowo do ubitych białek ,mieszając.Następnie dodać mak,kokos i skórkę z cytryny,wymieszać.Dodac stopniowo ciągle mieszając wystudzoną margarynę i olejek migdałowy.Wymieszać.Ciasto wylać do tradycyjnej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.30-40 min.
    Jabłka obrać ,pokroić na drone cząstki ,podlać 1/4 szkl.wody,rozprażyć pod przykryciem.Gorące podzielić na 2 części.Do 1 części dodać galaretkę zieloną,a do drugiej czerwoną dokładnie wymieszać z jabłkami aż galaretka się rozpuści.Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Krem:zagotować 1 1/2 szkl.mleka z cukrami w reszcie rozpuścić budyń i mąkę-wlać na gotujące się mleko.Mieszając ugotować gęsty budyń.Wystudzić.Utrzeć masło na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Składanie placka:wkładka bakaliowa-1/2 masy budyniowej-tężejąca galaretka zielona z jabłkami-wkładka makowo-kokosowa-1/2 masy budyniowej- tężejąca galaretka czerwona z jabłkami-wkładka bakaliowa-polewa czekoladowa+posypka cukrowa.Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.

Porady

Ciasto możemy przełożyć kremem np.o smaku czekoladowym lub kawowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować