Czekoladowiec

4.5 (155 ocen)

  • 45 min

Meeeegggga czekoladowy, dla prawdziwych łasuchów słodkości

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 kostka margaryny,
    2 szklanki mąki,
    1 łyżeczka amoniaku,
    1 łyżka kakao,
    krem:0,5 litra mleka,
    0,5 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    3 żółtka,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka kakao,
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    kostka margaryny lub masła,
    polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    1/4 szklanki wody,
    4 dkg masła
    mały słoiczek winnego dżemu (z czarnej porzeczki lub ze śliwek)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.Jajka dokładnie ubić z cukrem. Margarynę utrzeć i dodawać ubite jajka na przemian z mąką i kakao. Amoniak rozmieszać z odrobiną wody (1-2 łyżki) i dodać do ciasta. Upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni, po około 10-15 minut (forma 25x30 cm).
  • 2. Krem.1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W 2.szklance rozmieszać mąki, kakao i ubite żółtka. Taką masę wylać na gotujące mleko i ugotować budyń. Po zdjęciu z ognia dodać rozdrobnioną czekoladę i mieszać aż masa będzie jednolita. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną lub masłem.
  • 3. Polewa.Zagotować wodę z cukrem. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę i dodać czekoladę oraz masło.
  • 4. Placki cieniutko smarować dżemem i 1/3 kremu. Ostatni polać przestudzoną polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować