1.Ciasto.Jajka dokładnie ubić z cukrem. Margarynę utrzeć i dodawać ubite jajka na przemian z mąką i kakao. Amoniak rozmieszać z odrobiną wody (1-2 łyżki) i dodać do ciasta. Upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni, po około 10-15 minut (forma 25x30 cm).
2.Krem.1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W 2.szklance rozmieszać mąki, kakao i ubite żółtka. Taką masę wylać na gotujące mleko i ugotować budyń. Po zdjęciu z ognia dodać rozdrobnioną czekoladę i mieszać aż masa będzie jednolita. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną lub masłem.
3.Polewa.Zagotować wodę z cukrem. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę i dodać czekoladę oraz masło.
4.Placki cieniutko smarować dżemem i 1/3 kremu. Ostatni polać przestudzoną polewą.
Komentarze