Czekoladowiec biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymiary blachy dno blachy 21x37
Wykonanie biszkoptu jasnego : Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, zoltka. Make mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy, mieszamy i wlewamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 s C.
Biszkopt makowy i kakaowy wykonujemy tak samo jak biszkopt jasny. Pod koniec dodajemy mak i kakao.
Wykonanie masy czekoladowej ciemnej :Czekolade rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, dodac czekolade, zagotować, wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń, ostudzić. Margaryne utrzeć z żółtkiem, partiami dodawać zimny budyń.
Wykonanie masy czekoladowej jasnej: Wykonac tak samo jak ciemna, dodac czekolade jasna a zamiast kakao dodac mleko w proszku.
Zlozenie ciasta: BIszkopt jasny, masa czekoladowa ciemna,biszkopt makowy,masa czekoladowa jasna, biszkopt kakaowy, dowolnie udekorowac. Schlodzic przed podaniem.
Porady
Jesli biszkopty sa suche, nasaczyc je herbata . Smacznego :)
Komentarze