Cytrynowy sernik na zimno z wiśniowym sosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszysty, lekki, idealny dla odchudzających się.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Sernik:

    - 250 g serka ricotta
    - 400 g twarogu
    - 150 g jogurtu naturalnego
    - 1 laska wanilii
    - skórka otarta z 1 dużej cytryny
    - 1 łyżka syropu z agawy
    - 2 łyżki żelatyny

    - 300 g ciastek owsianych
    Sos:

    - 250 g wiśni(można też dodać trochę czereśni)
    - 1/4 szklanki wody
    - 1 łyżeczka syropu z agawy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Cytrynowy sernik na zimno z wiśniowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sernik:

    Ricottę, twaróg i jogurt dokładnie miksujemy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy za pomocą noża ziarenka wanilii. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy. Cytrynę dokładnie myjemy ( dobrze jest ją też sparzyć) i ścieramy jej skórkę na bardzo małych oczkach. Dodajemy do masy razem z syropem z agawy. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy. Miksujemy wszystko na gładką masę.
  • 2. Kruszymy ciastka owsiane i dodajemy do nich 1/4 szklanki wody. Układamy na dnie foremki i zalewamy wszystko masą serową. Nasz sernik wkładamy na 2 godziny do lodówki by stężał.

    Sos:
    250 g wiśni myjemy i wrzucamy do małego garnuszka razem z wodą i syropem z agawy. Gotujemy sos aż wiśnie zaczną się rozpadać. Całość przecieramy przez sito o małych oczkach.

    Teraz zostaje nam już tylko czekać aż sernik stężeje i będziemy mogli polać go wiśniowym sosem. Smacznego :) .

Porady

Możemy zamiast skórki z cytryny dodać skórkę z pomarańczy, albo inne całe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować