Pachnące cynamonem, mięciutkie i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Przyjemnie "trzeszczące" podczas jedzenia, będące klasycznym połączniem ryżu, jabłek i cynamonu... z mąką ryżową...
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
RYż:
- ryż: 0.5 szklanki
- mleko: 1 szklanka
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
CIASTO:
- jaja: 4 sztuki
- mąka z brązowego ryżu: 1.5 szklanki
- duże jabłko (starte wraz ze skórką na tarce jarzynowej): 1 sztuka
- cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
- cynamon: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- olej: 0.5 szklanki
Cynamonowe ciasto ryżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku do miękkości, dodajemy cukier i sól, studzimy.
2.Jaja ubijamy z cukrem do białości, dodajemy olej, miksujemy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon, ponownie mieszamy mikserem, dodajemy ryż i jabłko i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Jeśli ryż jest sklejony w bryły, możemy całość zmiksować mikserem, nic złego się nie stanie.
Wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stC. do suchego patyczka. Studzimy, kroimy na porcje i podajemy.
3.Mąka z brązowego ryżu sprawia, że ciasto ma lekko grudkowatą strukturę. Zdecydowanie przyjemnie "trzeszczy" między zębami :-) tak, jakby było z suchą bułką tartą. Jeśli uzyjemy mąki pszennej tortowej, na pewno uzyskamy inną strukturę.
Ryż możemy rozgotować na papkę, ale ja zdecydowałam się na wersję al dente, co sprawia, że czujemy go w cieście.
Komentarze