Cygara z mięsa mielonego w cieście francuskim

4.5 (181 ocen)

  • Dla 10 osób

Fajny , niecodzienny pomysł na zwykłe kotlety mielone :) Inna forma i dodatek ciasta francuskiego sprawiają , że obiad nie tylko inaczej wygląda , ale także inaczej smakuje :)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego



    500g mięsa mielonego

    100g tartej bułki

    1 jajko + 1 jako do posmarowania ciasta

    pół małej cebuli

    1 ząbek czosnku

    pęczek natki pietruszki

    1 łyżeczka bazylii

    1 łyżeczka oregano

    sól i pieprz

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Cygara z mięsa mielonego w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy ze wszystkimi składnikami i formujemy podłużne wałeczki ( mnie wyszło 10 sztuk ) . Smażymy na rozgrzanym oleju , aż się zarumienią .

    Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty i każdy wałeczek mięsa owijamy ciastem francuskim , dokładnie zlepiamy .

    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem .

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok 20 minut .

    Podajemy z ziemniaczkami i ulubionymi warzywami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować