CROISSANT

0 (0 ocen)

Przepyszne pulchne croissant.Przygotowanie ciasta pod delikatne rogale w prawdzie wymaga dwóch dni ale sama praca nie wymaga poświęcenia zbyt długiego czasu. Ciasto można przygotować sobie np.już w piątek aby w niedzielny poranek rozkoszować się pysznymi maślanymi croissant.

Składniki:

  • - 4 szklanki mąki (może być typ 550)
    - 400 ml mleka zimnego
    - 1/4 szklanki cukru
    - 30g masła w temperaturze pokojowej
    - 15g drożdży/ lub 1 łyżka drożdży sypkich
    - 5 g soli
    - 270g masła
    - 1 jajko + odrobina mleka
    dodatkowo 2 tabliczki czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Croissant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s58dfn 1. 1 DZIEŃ

    Do mąki dodać cukier,sól, drożdże, masło (30g w temp.pokojowej), mleko. Wszystko wymieszać mikserem (najlepiej z końcówką z hakiem ale niekoniecznie).Posypać blat mąką i wyłożyć ciasto, wyrobić ale nie za długo.Ciasto wyłożyć do posypanej mąką miski, obsypać z góry , przykryć przezroczystą folią i wsadzić na noc do lodówki.
  • image-1pwbskc 2. 2 DZIEŃ

    270g masła spłaszczamy (możemy uderzać wałkiem)i wkładamy na 30min.do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkujemy na kształt kwadrata a w jego środek wkładamy spłaszczone masło, które zamykamy w tym cieście. Rozwałkujemy Ciasto (w którym jest masło)na kształt prostokąta (nadmiar mąki ściągamy pędzelkiem). Składamy ciasto od dołu dwa razy tak aby powstał ponownie kwadrat,kładziemy na podsypany mąką pergamin przykrywamy przezroczystą folią,ściereczką i wkładamy do lodówki na 30min.
    Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany blat, z góry trochę je podsypując aby nie przyklejało się do wałka, rozwałkowujemy na kształt prostokąta(góra, dół)i ponownie składamy od dołu na dwa razy aby powstał kwadrat.Ciasto wkładamy znowu na 30min. do lodówki.Czynność powtarzamy dwukrotnie a po drugim razie ciasto wkładamy na noc do lodówki.
  • image-1oiev9g 3. 3 DZIEŃ

    Po całej nocy w lodówce nasze ciasto podwoiło objętość więc je przecinamy na pół.Każdą z połówek rozwałkowujemy na kształt prostokąta (nadmiar mąki ściągamy pędzelkiem)i wycinamy trójkąty, które w szerszej części trochę rozciągamy aby dobrze się zwinęły w rogal (z jednej połówki ciasta wychodzi ok 7 rogali).Zwinięte rogale odkładamy na blaszce i przykrywamy na jakiś czas ściereczką, aby spulchniły (nie urosną).Roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka smarujemy każdy rogalik. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-25min (można przedłużyć do 30min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować