Ciemne ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowa:
3/4 szkl. oleju, 3/4 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 szkl. wody.
Zagotować, wystudzić a potem dodać do wyrabianego ciasta
Krem:
1/2 litra śmietany 30%,4 fixy małe do smietany, 3 serki waniliowe, 2 łyzki cukru pudru.
Wszystko ubić i wstawić do lodówki.
Ciasto:
5 całych jajek ubić, dodać 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, wystudzoną masę kakaową (j.w)
Ciasto piec 40 min w 180 stopniach
Przygotowanie:
Gdy ciasto wystygło należy e podzielić na 2 warstwy,1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki nasączyć pierwszy placek, na to pół kremu śmietanowego, na to drugi placek, również nasączyć 1/2 szklanki soku porzeczkowego.Na wierzch druga część kremu śmietanowego.
Krem na wierzchu posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
SMACZNEGO!
Porady
Żeby ciasto było pyszne musi trochę postać w lodówce.
Komentarze