Ciemne ciasto porzeczkowe

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Moje pierwsze zrobione ciasto zachwyciło smakiem wszystkich moich znajomych i nowo poznanych ludzi gdzie odbywałam staż:)

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    5 jaj
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 litra śmietany 30%
    4 fixy małe do śmietany
    3 serki waniliowe (np. Danio)
    2 łyżki cukru pudru
    sok z czarnej porzeczki (np. Tarczyn)
    słoiczek czemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciemne ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa kakaowa:

    3/4 szkl. oleju, 3/4 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 szkl. wody.
    Zagotować, wystudzić a potem dodać do wyrabianego ciasta

    Krem:

    1/2 litra śmietany 30%,4 fixy małe do smietany, 3 serki waniliowe, 2 łyzki cukru pudru.
    Wszystko ubić i wstawić do lodówki.

    Ciasto:

    5 całych jajek ubić, dodać 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, wystudzoną masę kakaową (j.w)
    Ciasto piec 40 min w 180 stopniach

    Przygotowanie:
    Gdy ciasto wystygło należy e podzielić na 2 warstwy,1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki nasączyć pierwszy placek, na to pół kremu śmietanowego, na to drugi placek, również nasączyć 1/2 szklanki soku porzeczkowego.Na wierzch druga część kremu śmietanowego.
    Krem na wierzchu posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

    SMACZNEGO!

Porady

Żeby ciasto było pyszne musi trochę postać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować