CIASTO Z ORZECHAMI

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Przepis na ciasto zaczerpnięty z zeszytu mojej mamy. Dla wielbicieli ciast orzechowych:)

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody

    KREM:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki krupczatki
    dodatkowo: 1/2 kostki margaryny + 1/2 kostki masła + 2 żółtka


    MASA ORZECHOWA:
    30 dkg orzechów włoskich
    1 kostka masła
    20 dkg cukru pudru
    6 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
    Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, wodę i delikatnie mieszamy.
    Piekarnik nagrzewany do 175 stopni.
    Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy około 30 minut. Schładzamy, ściągamy papier i kroimy na pół.
  • 2. KREM:
    Mleko, cukier, cukier waniliowy i mąkę roztrzepać i zagotować jak na budyń ciągle mieszając, wystudzić.
    Utrzeć masło i margarynę na biały puch i dodać żółtka.
    Dodajemy stopniowo schłodzoną masę i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. MASA ORZECHOWA:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut,
    ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła.

    Pierwszą część biszkoptu wkładamy do blaszki, smarujemy kremem,
    nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy gorącą masą orzechową.

    Wkładamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować