Ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, wodę i delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewany do 175 stopni.
Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy około 30 minut. Schładzamy, ściągamy papier i kroimy na pół.
2.KREM:
Mleko, cukier, cukier waniliowy i mąkę roztrzepać i zagotować jak na budyń ciągle mieszając, wystudzić.
Utrzeć masło i margarynę na biały puch i dodać żółtka.
Dodajemy stopniowo schłodzoną masę i ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
3.MASA ORZECHOWA:
Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut,
ciągle mieszając aby masa się nie przypaliła.
Pierwszą część biszkoptu wkładamy do blaszki, smarujemy kremem,
nakładamy drugą część biszkoptu i smarujemy gorącą masą orzechową.
Komentarze