Ciasto z maślanką i kruszonką

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Wilgotne, puszyste i szybkie ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. oleju
    1 szkl. maślanki
    owoce

    Kruszonka:
    180 gr mąki
    100 gr rozpuszczonego masła
    140 gr cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z maślanką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, na przemian dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na końcu dodajemy maślankę. Wylewamy na formę o wymiarach 30x25. Układamy owoce. Robimy kruszonkę: sypkie składniki łączymy, dodajemy rozpuszczone masło, ugniatamy, aż wytworzy się nam sypka kruszonka. Posypujemy wierzch ciasta kruszonką. Pieczemy w 180 st. około 45 min (do suchego patyczka).

Porady

Owoce warto oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie opadły na spód ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować