Ciasto sypane z malinami, czernicami i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

To bardzo smaczne i efektowne ciasto przygotujemy w kilka chwil :) Jest tak łatwe do zrobienia, że zrobi je każdy :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka kaszy manny (nie błyskawicznej)
    1 szklanka cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    800 g jabłek (obranych i wydrążonych)
    220 g malin
    250 g czernic
    ½ kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto sypane z malinami, czernicami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce.
  • 2. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach połowę jabłek i rozkładamy tak by nie było „dziur”.
  • 3. Blachę ( u mnie 24x40) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy około 1/3 wymieszanych suchych składników i równo rozkładamy.
  • 4. Na jabłkach rozkładamy czernice.
  • 5. Następnie posypujemy po owocach częścią suchych składników i przykrywamy resztą jabłek, następnie rozkładamy maliny.
  • 6. Całość posypujemy pozostałą kaszą i na wierzchu rozkładamy pościnaną na cienkie plasterki zimną margarynę (najlepiej prosto z lodówki).
  • 7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (przez pierwsze 30 minut piekłam bez termoobiegu, później z nim).

Porady

Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować