Ciasto odwrócone z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z karmelizowanymi brzoskwiniami

Składniki:

  • Masa karmelowa
    10 dag masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    sok i skórka z 1 cytryny
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    8 brzoskwiń
    Ciasto
    10 dag masła
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 jaja
    ¾ szklanki maślanki
    30 dag mąki pszennej
    ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto odwrócone z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa owocowa: rozpuścić masło, dodać resztę składników i gotować na małym ogniu około 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Karmel wylać do okrągłej formy o średnicy 26 cm i poukładać na nim obrane połówki lub ćwiartki brzoskwiń.
  • 2. Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać esencję waniliową i jedno jajo – ucierać na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie wbić kolejne ciasto nadal wyrabiając. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i sodą na przemian z maślanką.
  • 3. Ciasto wyłożyć na brzoskwinie
  • 4. Piec 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C.
  • 5. Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie około 10 minut i wyjąć na paterę odwracając go spodem do góry

Porady

Po więcej pysznych przepisów zapraszam na mojego bloga http://kucharzenieedi.pl/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować